Hoe moet je kunststof gevelbekleding monteren?
Het monteren van kunststof gevelbekleding is eenvoudig. Zorg voor een goede voorbereiding. Ook kunststof gevelbekleding, net zoals bij houten gevelbekleding, is ventilatie erg belangrijk. Wil je de gevelbekleding horizontaal toepassen dan wordt het regelwerk verticaal aangebracht met een ruimte van ongeveer 20mm. Nog beter is om een ruimte aan te houden van ongeveer 36mm. Dit wordt vaak gedaan wanneer de gevelbekleding op het zuiden wordt gemonteerd, veel zon.

De verticale gevelbekleding wordt bevestigd op een dubbel regelwerk. Er moet altijd geventileerd worden van onder naar boven.

Stap 1: Voorbereiding
Leg de gevelbekleding vlak op de grond, horizontaal. Voorkeur dat de gevelbekleding ondersteund wordt door stophout, zodat de gevelbekleding niet in aanraking kan komen met een natte ondergrond. Het zagen van de panelen kun je het beste doen met fijn getande zaag zoals een Cirkelzaag of afkortzaag.

Stap 2: Achterconstructie
Monteer een waterdichte damp-open folie. Zo kan er geen water regenwater in de constructie komen en is de gevel damp-open, zodat er geventileerd kan worden. Hierop bevestig je (pan)latten 22x50mm of 22x63mm. De hart op hart afstand tussen de latten is 30cm. Bevestig de onderkant van de latten niet op de grond. Dit heeft als voordeel dat de latten niet in aanraking komen met regenwater wat op de grond blijft liggen en dat er aan de achterkant ruimte ontstaat om te ventileren van onder naar boven.
Eerst worden de basisprofielen geplaatst en daarna de kunststof gevelbekleding. Als optie kun je een ventilatieprofiel plaatsen. Dit profiel zorgt ervoor dat er geen ongedierte in de constructie kan komen. Het startprofiel wordt waterpas geplaatst. Het profiel plaatst je aan de onderzijde van het regelwerk. Hier start je ook met het plaatsen van het eerste paneel.

Stap 3: Montage kunststof gevelbekleding
Alle basisprofielen zijn gemonteerd. Nu gaan wij de gevelbekleding monteren. Je monteerde het eerste paneel op het startprofiel, deze komt tegen het regelwerk aan. Zet de gevelbekleding vast met de bijbehorende bevestigingsschroeven. Het volgende paneel schuif je in het gemonteerde paneel. Deze valt er bovenop en zet je vast. Je werkt dus van onder naar boven (horizontaal)
Bij verticale montage van de kunststof gevelbekleding werk je van links naar rechts en wordt het eerste paneel in het basisprofiel geplaatst en daarna bevestigd aan het regelwerk. Het volgende paneel wordt tegen de eerste aan bevestigd.

Stap 4: Afwerking
Wanneer je alle gevelbekleding hebt gemonteerd is er de mogelijkheid om de hoeken af te werken met verschillende profielen. Met als resultaat een dat je geen naden en kieren meer ziet en het eruitziet als één geheel.
Na de montage van de gevelbekleding kun je de kunststof panelen direct schoonmaken. Gebruik hiervoor een sopje (geen schurende middelen) en een zachte spons.

Met de keuzehulp kunt u aan de hand van afbeeldingen en technische informatie uw juiste gevelbekleding vinden.
 

Kunststof
 

Hout
 

Vezelcement en overige
 
 


Onderstaand nog een aantal filmpjes ter verduidelijking
 • Montage gevelbekleding - Keralit videotraining
 • Montage dakrand - Keralit videotraining
 • Keralit gevelpanelen| Montage Instructie horizontaal plaatsen - YouTube
 • Montagevideo VinyPlus kunststof gevelbekleding - YouTube
 • VinyPlus gevelbekleding en dakranden Milin BV - YouTube
 •  
   
     
   
  Woodpicker 2024 | contact: info@woodpicker.nl
   
   
   
   
   
  Woodpicker 2024 | contact: info@woodpicker.nl
   

  Montage en tips kunststof