Aziatisch Ceder
Dark Red Meranti
Iroko
Louro Gamela
Merbau
Oregon Pine
Sipo Mahonie
Tatajuba
Vuren
Western Red Cedar
Iroko
iroko
Groeigebied:
Tropisch West-Afrika o.a Ghana, Ivoorkust, Angola, Kenia, etc..

Houtbeschrijving:
Vers gezaagd kernhout heeft een botergele tot bruingele kleur, soms met donkerbruine zones. Nadonkerend naar goudbruin tot donkerbruin. Het lichtgekleurde spinthout is 50 tot 100 mm breed en duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Iroko vertoont in uiterlijk een vage gelijkenis met teak en wordt daarom wel eens met de naam iroko-teak, Afrikaans teak en kambala-teak aangeduid, wat onjuiste, misleidende benamingen zijn. De stammen bevatten soms zeer harde kalkachtige stoffen die in de vorm van flinke “stenen” kunnen voorkomen en de bewerking zeer nadelig kunnen beïnvloeden.

Oppervlakafwerking:
Matig. Voor glad werk is gebruik van een vulmiddel noodzakelijk. Doordat iroko bepaalde inhoudstoffen bevat die oplossen in organische oplosmiddelen, wordt de droging van verf- en vernissoorten op olie- en polyesterbasis aanzienlijk vertraagd. Door het hout voor de behandeling goed te reinigen met thinner kan dit verbeteren. Door toepassing van afwerksystemen op kunstharsbasis, die door polymerisatie drogen, worden deze problemen vermeden. Deze produkten kunnen, eenmaal droog, de ondergrond vormen voor andere afwerksystemen. Iroko wordt ook wel onbehandeld toegepast waardoor het na verloop van tijd zal vergrijzen.

Bewerkbaarheid:
Iroko is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. De gereedschappen worden hierbij minder snel bot dan bij teak, mits het geen kalkinsluitsels bevat. Om bij bewerkingen op vlak- en vandiktebanken “inspringsel” bij kruisdradig hout zoveel mogelijk te beperken, wordt een kleine spaanhoek geadviseerd. Goede afzuiging tijdens bewerken van iroko is noodzakelijk om gezondheidsproblemen bij daarvoor gevoelige personen te voorkomen.

Spijkeren en schroeven: Redelijk, grijs tot zwarte verkleuringen in contact met ijzer.

Toepassingen:
Iroko is een sterke, zeer duurzame houtsoort die weinig werkt. Het hout is daarom geschikt voor zeer veel doeleinden, zowel binnens- als buitenshuis. Bijvoorbeeld kozijnen, ramen, deuren, gevelbetimmeringen, parketvloeren, binnenbetimmeringen, trappen, traptreden, meubelen.

Draad:
Rechtdradig tot zeer kruisdradig. Kozijnhout meestal sterk kruisdradig.

Scheurvorming:
Komt weinig voor mits goed gedroogd.

Vervorming:
Goed gedroogd Iroko heeft enige neiging tot vervorming.

Duurzaamheidsklasse:
1 zeer duurzaam.

Lijmen:
Redelijk goed.
 
 
   
 
Woodpicker © 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 
 
 
 
 
Woodpicker © 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 

Iroko