Aziatisch Ceder
Dark Red Meranti
Iroko
Louro Gamela
Merbau
Oregon Pine
Sipo Mahonie
Tatajuba
Vuren
Western Red Cedar
Tatajuba
Tatajuba
Omschrijving:
Tatajuba is een lichtbruine Zuid-Amerikaanse houtsoort vers die nogal lijkt op Iroko, maar door zonlicht een fraktie roder wordt.

Houtbeschrijving:
Het kernhout is vers geel gekleurd en soms bruin gestreept. Aan het licht blootgesteld kleurt het na tot roodachtig bruin of donkerbruin, vaak met een opvallende goudkleurige glans. Het spinthout is bleekgeel tot witachtig en is 30-40 mm breed. Loofnaald: Loofhout

Draad: Kruisdraad.

Nerf: Matig fijn.

Volumieke massa: 800 (630-980) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1070 kg/m3.

Werken: Middelmatig.

Drogen:
Langzaam. Bij droging bestaat de neiging tot vervorming. Bij versneld drogen treedt droogspanning op, die na droging door middel van conditioneren kan worden opgeheven.

Bewerkbaarheid:
Goed. Zagen gaat gemakkelijk maar langzaam. Bij schaven wordt, in verband met de kruisdraad, een spaanhoek van 15-20 graden aanbevolen. Bewerkingen als groeffrezen en langgatboren vragen de nodige aandacht in verband met splinteren van het hout.

Spijkeren en schroeven: Voorboren noodzakelijk.

Lijmen: Goed.

Buigen: Vermoedelijk matig.

Oppervlakafwerking: Goed.

Duurzaamheid: Schimmels vermoedelijk I-II.

Impregneerbaarheid: Kernhout moeilijk.

Bijzonderheden:
De benaming tatajuba kan verwarring doen ontstaan omtrent de botanische herkomst. In Nederland, Groot-Brittannie en Brazilie wordt met tatajuba het hout van het geslacht Bagassa bedoeld. Vroeger werd de naam tatajuba gebruikt voor het hout afkomstig van Maclura tinctoria (L.) D.DON ex STEUDL. (= Chlorophora tinctoria GAUD.) huidige handelsnaam moral of andere benaming fustic. Het hout van tatajuba komt zowel in uiterlijk als in veel eigenschappen overeen met iroko. Het is echter wat zwaarder en niet zo stabiel. Het vereist wat meer zorg bij het drogen. Tatajuba zou echter geen of minder gezondheidschadelijke stoffen en "kalk"insluitingen bevatten.

Toepassingen:
Als iroko, hoewel tatajuba wat minder stabiel is: kozijnen, ramen, trappen, deuren, gevelbekledingen, parket en binnenbetimmeringen, meubelen, scheepshuiden, spanten en betimmeringen in de jachtbouw.
 
 
   
 
Woodpicker 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 
 
 
 
 
Woodpicker 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 

Tatajuba