Aziatisch Ceder
Dark Red Meranti
Iroko
Louro Gamela
Merbau
Oregon Pine
Sipo Mahonie
Tatajuba
Vuren
Western Red Cedar
Sipo Mahonie
Sipo Mahonie
Houtbeschrijving:
Sipo heeft, vooral wanneer het van de Ivoorkust afkomstig is, een roodbruine kleur, soms met een violetachtige tint. Het 20-60 mm brede, grijsroze tot lichtbruine spinthout is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Blank afgewerkt sipo verkleurt door de invloed van het zonlicht en verliest zijn rode tint gedeeltelijk en wordt goudbruin. Kruisdradig hout vertoont op het kwartierse vlak een streeptekening die echter minder gelijkmatig en niet zo uitgesproken is als bij sapeli. Op het dosse vlak komt een typische paarsachtige vlamtekening voor, die wordt veroorzaakt door parenchymweefsel in het hout.

Draad:
Meestal een min of meer regelmatige kruisdraad, soms is de draad golvend, onregelmatig of zelfs warrig.

Bewerkbaarheid:
De bewerking met handgereedschappen en machinale bewerking van sipo levert weinig moeilijkheden op, behalve bij hout met onregelmatig draadverloop. Een snijhoek van 15 wordt dan bij het schaven aanbevolen om een goed glad oppervlak te krijgen.

Spijkeren en schroeven:
Goed. In contact met ijzer ontstaat een blauwgrijze verkleuring.

Lijmen: Goed.

Buigen: Zeer slecht.

Toepassingen:
Sipo is zowel massief als in de vorm van fineer en triplex toepasbaar voor meubelen, binnen- en buitenbetimmeringen, voor transparant afgewerkte kozijnen, ramen, deuren, trappen en plinten, huiden van jachten, betimmeringen van schepen en winkels, boeiboorden, parket, lijstwerk, draai- en beeldhouwwerk, kaasplankjes enz.
 
 
   
 
Woodpicker 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 
 
 
 
 
Woodpicker 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 

Sipo Mahonie