Aziatisch Ceder
Dark Red Meranti
Iroko
Louro Gamela
Merbau
Oregon Pine
Sipo Mahonie
Tatajuba
Vuren
Western Red Cedar
Merbau
Merbau
Houtbeschrijving:
De kleur van vers kernhout is geel tot oranjebruin, nadonkerend tot donkerbruin of donker roodbruin. Ook komen soms zwartachtige zones in het hout voor. Deze kleurverschillen zijn kenmerkend voor de houtsoort en kunnen derhalve nooit een reden zijn tot afkeuring. Het geelwitte brede spinthout is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Wanneer het hout aan daglicht wordt blootgesteld, verdwijnen de grote kleurverschillen. Merbau heeft een gelijkmatige structuur en vertoont geen bepaalde tekening. Geschaafd hout vertoont vaak een fraaie glans. Zowel botanisch als qua eigenschappen staat merbau dicht bij Afzelia.

Bewerkbaarheid:
Merbau is, afhankelijk van de volumieke massa, draadrichting en inhoudstoffen, zowel met handgereedschap als machinaal goed tot matig moeilijk bewerkbaar. Bij het zagen van vers merbau kan gom aan de zaagtanden gaan klonteren en bij het schaven kunnen op het radiale vlak de vezels gaan opstaan. Door een spaanhoek van 20 graden kan inspringsel worden tegengegaan.

Duurzaamheid:
Merbau is minder duurzaam onder voortdurend vochtige omstandigheden in water en/of grondcontact of in slechte geventileerde ruimtes.

Toepassingen:
Merbau is sterk en duurzaam en derhalve geschikt als constructiehout voor zowel binnen- als buitenwerk. Voorts voor kozijnen, ramen, deuren, binnen- en buitenbetimmeringen, traptreden, vloeren. Ook geschikt voor bepaalde waterbouwkundige toepassingen, als onderdelen van sluisdeuren, brug- en steigerdekken. In de gebieden van herkomst gebruikt men merbau ook voor meubelen, draai- en snijwerk.

Bijzonderheid:
Het z.g. "bloeden" van Merbau kan voorkomen als het hout onbehandeld wordt toegepast. Dit bloeden kan verkleuring veroorzaken aan materialen in de directe omgeving
 
 
   
 
Woodpicker 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 
 
 
 
 
Woodpicker 2022 | contact: info@woodpicker.nl
 

Merbau