Verf en tips

De juiste houtverf is zeer belangrijk voor behoud én onderhoud van uw houten woning. Met goede houtverf zorgt u niet alleen dat hout langer meegaat, het laat uw houtwerk er ook mooier uitzien. Zo zien de kozijnen, deuren of gevel er met de juiste houtverf weer uit als nieuw.

Hout voor een gevelbekleding kan men afwerken met een transparant of dekkend verfsysteem, te weten:

  • Oplosmiddelhoudende verven (alkyd)
  • Watergedragen acrylaat-dispersieverven
  • Oplosmiddelarme verven (high solid-verven)

Alkydharsverven hebben als voordeel dat er goede en ruime ervaring mee is opgedaan, ze hebben daardoor nog steeds het grootste aandeel in buitenschilderwerk. De voordelen van watergedragen dispersieverven zijn de bestandheid tegen UV-stralen, de snelle droging en de relatief grote elasticiteit. Door het nagenoeg volledig ontbreken van oplosmiddelen zijn ze aanzienlijk minder belastend voor het milieu. Ook oplosmiddelarme verven hebben het voordeel dat ze het milieu minder belasten, maar de praktische ervaring hiermee is nog beperkt.
Als gekozen wordt voor een afwerking, moet de houten gevelbekleding voor het aanbrengen rondom zijn voorzien van minimaal één afwerklaag. De reden hiervoor is tweeledig, namelijk de verhoging van de duurzaamheid – geen vochtopname in de overlap en achterzijde – en het voorkomen van zichtbaar wordende, niet-afgewerkte delen bij de krimp van hout met een overlap.

 

Verfsoorten

Alkydharsverf

Alkydharsverf bestaat uit een combinatie van alkydhars en olie (een vetzuur als lijn- of sojaolie). Dit bindmiddel zit in veel typen grond-, zijdeglans- en hoogglansverven, en in beitsen.

Acrylaatverf

Watergedragen acrylaatverven bestaan uit acrylaathars dat met water is gemengd in de vorm van minuscuul kleine druppeltjes (dus niet opgelost!). Het water heeft de functie van transportmiddel.

High-solid Alkydverf

Deze verf bevat maximaal 15% oplos- en verdunningsmiddel. De alkydhars wordt gecombineerd met oliën die maken dat voor de verwerking weinig oplosmiddel nodig is. Door het hoge gehalte aan vaste stoffen ontstaat een grote laagdikte van 50-60 µm, waardoor de droging langzamer gaat dan bij gewone alkydharsverf.

Olympic Stain

Olympic Stain Acrylic Latex Stain is zeer geschikt voor toepassingen buiten zoals gevelbekleding, dakoverstekken, tuinafscheidingen, pergola’s, schuurtjes, prieeltjes etc..
Niet geschikt voor horizontale oppervlakken zoals vlonders, veranda’s, trappen, terrasmeubilair.

Bron  leegwater.nl

Drywood Woodstain

DrywoodWoodstain VV is een watergedragen, niet filmvormend, transparant houtbeschermingsproduct op basis van oliegemodificeerde acrylaat hars. De houtstructuur blijft zichtbaar bij transparante kleuren. Bij semi-dekkende kleuren is de ondergrondkleur minder goed zichtbaar. Het product dringt diep in het hout. Woodstain VV is waterafstotend en geeft niet af. Woodstain VV kan op vrijwel alle houten ondergronden worden toegepast.

Bron: drywood.nl

Restol

Restol® is een vertrouwde naam voor het afwerken van hout dat in weer en wind wordt toegepast. De merkproducten van Foreco worden al jarenlang met een Restol®-systeem afgewerkt. Restol® heeft een bewezen staat van dienst onder de zwaarste omstandigheden in het wispelturige Hollandse klimaat. Restol® is een vertrouwde naam voor het afwerken van hout dat in weer en wind wordt toegepast. De merkproducten van Foreco worden al jarenlang met een Restol®-systeem afgewerkt. Restol® heeft een bewezen staat van dienst onder de zwaarste omstandigheden in het wispelturige Hollandse klimaat.

Bron: foreco.nl

Restol® Houtolie

Restol® Houtolie beschermt hout met een transparante kleurlaag in weer en wind. Restol® wordt veel toegepast voor het op kleur brengen van nieuw, maar ook van verweerd of vergrijsd tuinhout. Restol® is gemakkelijk aan te brengen en heeft een hoog uitstrijkvermogen. Het heeft een hoog vastestofgehalte, is daarom sterk en bladdert vrijwel niet.
Restol® Houtolie is leverbaar in twintig transparante kleuren.

 

Vergrijzen

Houtsoorten uit duurzaamheidsklassen 1 (bijvoorbeeld iroko en bangkirai) en 2 (Californian redwood en western red cedar) behoeven geen afwerking, terwijl men die uit de andere duurzaamheidsklassen zonder afwerking kan toepassen, mits verduurzaamd met fixerende zouten. Het niet-afgewerkte of alleen verduurzaamde hout zal in de loop der tijd vergrijzen, wat een bepaalde esthetische uitstraling oplevert. De verkleuring van het hout wordt beïnvloed door het zonlicht, dat in het algemeen donkere houtsoorten lichter en lichte donkerder maakt.
Veel belangrijker is echter de blekende werking van zonlicht in combinatie met regen. De kleurstoffen in het hout worden door de ultraviolette straling van de zon afgebroken en lossen vervolgens op in water, waardoor ze geleidelijk verdwijnen en de grijsachtige kleur ontstaat. Tijdens het vergrijzingsproces kan het hout, afhankelijk van soort en sortering, een vlekkerig uiterlijk krijgen. Dit is te voorkomen door het hout licht te verduurzamen, zodat het verkleuren langzamer gaat. Hierdoor krijgt het een egaal bruine of groene kleur.