Houten gevelbekleding

Welk hout moet u gebruiken voor uw gevelbekleding? Daar proberen wij in dit hoofdstuk antwoord op te geven. Er zijn vele soorten houtengevelbekleding en de meest voorkomende worden beschreven. Hierbij kunt u ook de eigenschappen duurzaamheid, bewerkbaarheid en toepassing vinden van de houtsoort. Zeer belangrijk voor houten gevelbekleding is de montage. Daarom wordt dit uitgebreid besproken op de website d.m.v. tekst, video en richtlijnen van centrum hout te downloaden als pdf. Brandvertragend en thermisch gemodificeerd worden ook uitgelicht in dit hoofdstuk.

voorkant  interfaca

Hout is één van de oudste bouwmaterialen; het werd al gebruikt door de oermens. De voornaamste redenen hiervoor zijn waarschijnlijk dat het overal aanwezig was, eenvoudig te bewerken en te verwerken is en dat het een gunstige verhouding heeft tussen sterkte en gewicht. In de loop van de eeuwen is hout voor veel toepassingen gebruikt, variërend van bouw tot scheepsbouw en van gereedschappen tot huishoudelijke artikelen.

 

 

Hieronder zetten we de voordelen en nadelen van houten gevelbekleding op een rij:

De voordelen van houten gevelbekleding

  • Het oog wil zeker ook wat: een stuk van de woning dat bezet is met houten platen, geef toe, dat oogt mooi en verzorgd. Dit kan al een doorslaggevende reden zijn om te kiezen voor een houten gevel. In kleur of niet: Het visuele aspect van hout op de gevel kan nog versterkt worden door te kiezen voor een kleur. Zo wordt hout op de gevel vaak in het donkerblauw geschilderd of crèmekleurig. Maar ook ‘naturel’, gewoon behandeld hout zonder een likje verf, valt steeds vaker in de smaak.
  • Ecologisch: het is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Bovendien is het ook goed voor de omgeving, zo geeft het zuurstof af en houdt het ook goed de warmte in de woning.

Nadelen van houten gevelbekleding

  • Onderhoud: een houten gevelbekleding vraagt iets meer onderhoud dan een gewone stenen gevel. Zo moet je hout behandelen tegen oppervlaktescheurtjes. Dit kan bijvoorbeeld met C2-producten die het hout zal wapenen tegen verblauwing en regenwater.
  • Reinigen: het hout is onderhevig aan elementen uit de omgeving, denk aan luchtvervuiling. Daarom is het belangrijk het hout regelmatig te onderhouden met bijvoorbeeld lauw water met een scheut javel. Zo kan je beginnen schuren (zachtjes!) op het hout.

Houten gevelbekleding

Houten gevelbekleding schuurwoning