Spouwmuur isoleren

Waarom spouwmuur isolatie?

  1. Meer wooncomfort
  2. Je bespaart meer dan dat je investeert
  3. Je draagt bij aan een beter milieu
  4. Spouwmuurisolatie is snel aangebracht

Meer wooncomfort
Met een geïsoleerde spouwmuur geven je muren een minder koude uitstraling en blijft de binnentemperatuur gelijkmatiger. Dat voelt meteen prettiger. Als je woning verder geen isolatie heeft kan je met spouwmuurisolatie namelijk 30% van het warmteverlies besparen. Een geïsoleerde gevel houdt in de winter warme lucht binnen. Je huis wordt daarom minder snel koud. In de zomer houdt een geïsoleerde gevel de warmte buiten en blijft je huis juist lekker koel.

Je bespaart meer dan dat je investeert
Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie, omdat de kosten laag en de jaarlijkse besparingen hoog zijn. Mogelijk kom je in aanmerking voor de belastingmaatregel voor woningisolatie; de btw gaat dan omlaag van 21 naar 6 procent. Kijk voor een overzicht van de subsidieregelingen op de Energiesubsidiewijzer.

Kosten (incl. btw-verlaging): € 2.000
Besparing* per jaar : 870 m3 gas (€ 570)

*) Geldig voor spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde eengezinswoning (105 m2 buitenmuur) met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht); bij een gasprijs van 65 eurocent per m3 gas (prijspeil 2014/2015).

Je verdient de kosten binnen 3,5 jaar terug en het rendement van spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 12 procent op een spaarrekening. Dit heeft Milieu Centraal berekend met de Standaard Rekenmethode Rendementen.

Je draagt bij aan een beter milieu
Als de buitenmuren van je woning niet geïsoleerd zijn, dan verliest je huis veel warmte. Daardoor moet de verwarming harder werken en dat zorgt voor milieubelasting. Want harder stoken betekent meer gasverbruik, en dat zorgt voor meer CO2-uitstoot en draagt bij aan klimaatverandering. Bij een gemiddelde woning kan spouwmuurisolatie de CO2 uitstoot door energieverbruik in huis met 29% verminderen! Dat is 1.640 kg CO2 per jaar, en scheelt dezelfde milieubelasting als 150 keer met de auto van Utrecht naar Amsterdam te rijden. Met een geïsoleerd huis draag je dus bij aan een beter wereld voor jezelf en anderen.

Spouwmuurisolatie is snel aangebracht
Het isolatiebedrijf komt vooraf langs voor een inspectie en helpt je ook bij de keuze voor het geschikte materiaal. Het isoleren van de spouwmuur duurt zelf maar een paar uur. Je hoeft je dus geen zorgen maken dat het aanbrengen voor jou veel ‘gedoe’ is. Bekijk hier een video.