Gevelbepleistering

Leef je uit met gevelbepleistering! Het gebruik van gevelbepleistering is al zo oud als de straat. Eeuwenlang gebruikten mensen materialen zoals bijvoorbeeld een mengsel van klei en hooi, om hun buitenmuren te bepleisteren. Ironisch genoeg brak het gebruik van gevelbepleistering bij ons pas door met de opkomst van de moderne architectuur. Hedendaagse gevelbepleistering heeft namelijk een strakke en moderne look, waardoor het vooral geliefd is bij diegenen met een iets modernere woning. Toch heeft gevelbepleistering nog heel wat andere pluspunten en is het ook ideaal voor bijvoorbeeld woningen in pastoriestijl. Bovendien is gevelbepleistering ideaal om te gebruiken bij gevelrenovatie.

 

Het aanbrengen van gevelbepleistering

Voor het aanbrengen van gevelbepleistering moet er een onderscheid gemaakt worden tussen nieuwbouw en renovatie. Zo wordt er bij nieuwbouw altijd een massieve muur opgebouwd, die kan bestaan uit cellenbeton of een ander materiaal. Bij een muur in cellenbeton kan eventueel nog extra isolatie worden aangebracht, afhankelijk van de gekozen dikte van de cellenbetonblokken. Bij een muur in ander materiaal, zoals bakstenen of betonblokken, is extra isolatie aan de buitenkant wél noodzakelijk. Bovenop het cellenbeton of het isolatiemateriaal wordt vervolgens de gevelbepleistering aangebracht. Bij gevelrenovatie wordt de gevelbepleistering ofwel rechtstreeks op de oude gevel aangebracht, ofwel komt er eerst een extra laagje isolatie op de buitenmuur en dan de gevelbepleistering. Dit geldt trouwens ook voor bestaande woningen met een spouwmuur.

 

Soorten gevelbepleistering

De ene gevelpleister is de andere niet. Zo worden er twee soorten gevelbepleistering onderscheiden, aan de hand van hun samenstelling. Beide soorten bestaan grotendeels uit dezelfde bestanddelen, maar het grote verschil ligt hem in de bindmiddelen. Enerzijds is er de minerale pleister waarbij het bindmiddel een mix is van kalk en cement, terwijl bij kunstharspleister kunsthars als bindmiddel wordt gebruikt. Op kwaliteitsvlak zijn deze twee soorten gevelbepleistering sterk aan elkaar gewaagd. Toch zijn er ook enkele duidelijke verschillen te vinden in hun algemene eigenschappen. Zo is kunstharspleister beter bestand tegen de weersinvloeden, terwijl de minerale pleister dan weer beter scoort wat waterdampdoorlaatbaarheid betreft. Naast het type gevelbepleistering zijn er ook nog verschillende kleur- en afwerkingsmogelijkheden. Vraag daarom steeds om een staaltje van het vakmanschap zodat duidelijk wordt welke kleur en structuur het beste bij de stijl van jouw woning passen. Op die manier kan je ook onmiddellijk de kwaliteit van het pleisterwerk bekijken. Doe-het-zelvers moeten wel opletten: foutjes in gevelbepleistering blijven achteraf zichtbaar, dus misschien kan je toch best een specialist onder de arm nemen.

gevelbepleistering

 

Voordelen van gevelbepleistering

Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij gevelrenovatie maakt gevelbepleistering het heel eenvoudig om beschadigde of onaantrekkelijke gevels te verbergen. Natuurlijk mag de beschadigde gevel geen té harde schade vertonen. Zo zullen kleine foutjes geen enkel probleem vormen, maar vochtproblemen of afbrokkelende geveldelen dienen uiteraard wel eerst hersteld te worden. Een bijkomend voordeel van gevelbepleistering is de merkwaardige bescherming tegen de weersinvloeden, meerbepaald tegen vocht. Regenwater kan namelijk niet zomaar doorheen de gevelbepleistering dringen. Gevelbepleistering is dus uitermate waterdicht, maar is tegelijkertijd ook waterdampdoorlatend. Op die manier kan waterdamp, afkomstig van de binnenzijde van de woning, zonder problemen zijn weg naar buiten vinden, doorheen de gevelbepleistering.

Vervuiling van de gevelbepleistering

Net zoals bij licht getinte gevelstenen is gevelbepleistering enigszins vatbaar voor vervuiling. In principe is dit wel afhankelijk van de samenstelling van de gevelbepleistering. Raamdorpels met druipneuzen, dakoversteken en een gevelboord onderaan die in een ander materiaal uitgevoerd wordt, kunnen vervuiling van de gevelbepleistering helpen voorkomen. In bos- of industrierijke streken kan een waterwerende behandeling aangewezen zijn om zowel vervuiling als mos- en algenvorming tegen te gaan. Toch lijkt een doodgewone, regelmatige onderhoudsbeurt met water ook al wonderen te verrichten voor je gevelbepleistering.

 

Toch kan je ook voor gevelrenovatie volop genieten van de voordelen van gevelbepleistering. Zo is dit materiaal ideaal om kleine foutjes en beschadigingen in een bestaande gevel te verbergen, en is gevelbepleistering waterdicht én dampdoorlatend tegelijk. Gevelbepleistering kan rechtstreeks op een oude gevel of een nieuwe, massieve muur worden aangebracht, of kan bovenop een extra laagje isolatie geplaatst worden. Bovendien heb je een ruime keuze wat betreft gevelbepleistering. Naast twee verschillende soorten, namelijk minerale pleister en kunstharspleister, zijn er ook verschillende kleurtjes en afwerkingsmogelijkheden beschikbaar. Hierdoor is gevelbepleistering ideaal voor een complexe vormgeving en kunnen architecten zich volledig uitleven met dit materiaal!

In Nederland zien we het ook steeds vaker: isolatie van buitenaf met een stucwerk laag erover heen. Grote leveranciers in Europa werken al jaren met het Kingspan Kooltherm K5 buitengevelsysteem. Groot voordeel is dat u niet in de problemen komt bij de details, en dat u met weinig materiaal een uitstekende isolatiewaarde behaalt. Zo kunt u perfect uw buitenmuur isoleren.

Voordelen Kooltherm K5 Buitengevelplaat

voordelen

 

  • Hoogwaardige hardschuim isolatieplaat lambdawaarde vanaf 0,020 W/m·K
  • Milieuvriendelijk
  • Maximale isolatie met minimale dikte
  • Zeer goede brandklasse; Euroklasse B-s1, d0 (in applicatie)
  • Uitermate geschikt voor duurzaam bouwen
  • Ideaal voor renovatie en nieuwbouw
  • Licht van gewicht, eenvoudig en snel te verwerken
  • Slanker bouwen dan met andere materialen en geen problemen bij detaillering
  • Blijvend thermisch rendement

De Kooltherm K5 Buitengevelplaat is door de hoge isolatiewaarde uitermate geschikt als buitengevelisolatie.